Home Suriname India: Gletsjer breekt dam, vrees voor doden

India: Gletsjer breekt dam, vrees voor doden

45
0
india:-gletsjer-breekt-dam,-vrees-voor-doden

foto

Een zicht op de schade nadat een gletsjer van het Himalaya-gebergte brak en stortte tegen een dam van het dorp Raini Chak Lata in het district Chamoli in de noordelijke Indiase deelstaat Uttarakhand. (Foto: Reuters)


Tientallen mensen worden vermist en er wordt gevreesd voor doden nadat een gletsjer is neergestort tegen een dam, wat een enorme overstroming heeft veroorzaakt in Noord-India. De gebroken dam veroorzaakte een stortvloed van water die door een vallei in de deelstaat Uttarakhand ging.

Dorpen zijn geëvacueerd, maar ambtenaren hebben gewaarschuwd dat wel 150 mensen het slachtoffer kunnen zijn van de overstroming. Video’s die op sociale media werden gedeeld, toonde het overstromingswater dat door het gebied stroomde en wijdverspreide schade veroorzaakte.

“Het kwam heel snel, er was geen tijd om iemand te waarschuwen”, vertelde Sanjay Singh Rana, die in de buurt van de rivier de Dhauli Ganga woont, aan persbureau Reuters. “Ik had het gevoel dat zelfs wij zouden worden weggevaagd.”

Er zijn minstens drie lichamen gevonden en 150 mensen zijn als vermist geregistreerd, vertelde een politiewoordvoerder aan persbureau AFP. Hij voegde eraan toe dat “16 of 17” mensen vastzaten in een tunnel.

Er wordt gevreesd dat meer dan 50 mensen bij de dam, bekend als het Rishiganga Hydroelectric Project, dood zijn, zei Ashok Kumar, politiechef van Uttarakhand. Maar hij zei dat sommige arbeiders van de site waren gered.

De Chief Minister van Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, zei dat teams van de politie en het leger “hun best deden om de levens van de arbeiders te redden”.

Premier Narendra Modi zei dat hij de situatie in de gaten hield. “De natie bidt daar voor ieders veiligheid”, schreef hij op Twitter kort na een gesprek met de minister.

De luchtmacht van het land wordt voorbereid om te helpen bij de reddingsoperaties, aldus de regering. Hulpverleners evacueren tientallen dorpen, terwijl reddingswerkers ook werken om de geblokkeerde tunnel te betreden waarin mensen vastzitten.

“Het waterpeil van de rivier is nu een meter boven normaal, maar de stroming neemt af”, zei Singh Rawat. De naburige deelstaat Uttar Pradesh heeft een aantal riviergebieden op zeer alert gezet op overstromingen.

Het was niet meteen duidelijk wat de ijslawine van zondag in Uttarakhand veroorzaakte. Maar de deelstaat, in de westelijke Himalaya, is vatbaar voor plotselinge overstromingen en aardverschuivingen.

Er wordt aangenomen dat ongeveer 6.000 mensen zijn omgekomen bij overstromingen in juni 2013 die werden veroorzaakt door de zwaarste moessonregens in decennia.