Home Suriname Epilepsie is meer dan aanvallen

Epilepsie is meer dan aanvallen

33
0
epilepsie-is-meer-dan-aanvallen

foto


Internationale Epilepsie Dag valt dit keer op 8 februari. Het is een gezamenlijk initiatief van het International Bureau for Epilepsy en de International League Against Epilepsy. Er wordt ook nu stil gestaan bij epilepsie ondanks de covid-19 situatie.

Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen mensen die met epilepsie leven. Grofweg 1-1,5% van de bevolking in Suriname heeft het. Dit jaar wordt er ook een activiteit georganiseerd waarbij men als doel heeft om 50 miljoen stappen te maken voor epilepsie. Een blik op de website geeft aan dat er flink gewandeld en gerend is. Ook in Suriname deden mensen mee en dat heeft zeker ook een steentje bijgedragen.

Oorzaken

Bij epilepsie is er sprake van een plotselinge, tijdelijke en ongecontroleerde verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Het uit zich in aanvallen die seconden tot enkele minuten kunnen duren. Personen kunnen afhankelijk van welke type epilepsie ze hebben, tijdens een aanval een normaal bewustzijn hebben of niet. Epilepsie ontstaat o.a. door hersenbeschadiging vanwege zuurstofgebrek tijdens of na de geboorte, een trauma aan het hoofd, een beroerte of een infectieziekte.

Dan is er ook een groep met aangeboren afwijkingen en genetische aandoeningen. Echter wordt er bij de grootste groep met epilepsie geen oorzaak gevonden. Indien iemand een keer een aanval heeft gehad dan heeft die persoon nog geen epilepsie. Men geeft aan dat er minstens twee niet uitgelokte aanvallen moeten zijn geweest.

Behandeling en begeleiding bij leven met epilepsie

Wanneer ouders ermee geconfronteerd worden dat hun baby epilepsie heeft, is dat een behoorlijke schrik en brengt onzekerheid met zich mee. Epilepsie heb je ten slotte niet alleen. De groep mensen met een meervoudige beperking die verblijft bij vb. Stichting Huize Betheljada en de Mr.Huber stichting heeft een groter percentage epilepsie. Het is ook bekend dat bij personen met Cerebrale Parese, Down syndroom en Autisme Spectrum Stoornis, er een sterkere samenhang is met epilepsie en een cognitieve beperking.

Bij elke aandoening of ziekte zijn er minder leuke kanten maar het is zeker niet de bedoeling om je daarop alleen blind te staren. Acceptatie is al een grote stap om verder te kijken naar welke behandelopties, educatieve begeleiding en aanpassingen mogelijk zijn. Over het algemeen is men onvoldoende op de hoogte dat de orthopedagoog, psycholoog en ergotherapeut een bijdrage kunnen leveren.

In Suriname wordt epilepsie met name met medicatie behandeld. Hierdoor kunnen de aanvallen meestal onder controle gehouden worden. Dat gaat niet altijd even makkelijk maar geduld en een positieve opstelling maken veel goed. Er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die aanvalsvrij werden of mochten stoppen met de medicijnen. Voor sommige epileptici schijnt het ketogeen dieet (weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en veel vetten) goed aan te slaan.

Epilepsie is meer dan aanvallen

Dat is het thema dit jaar. De persoon met epilepsie is als eerste mens! Zie dan ook die mens en niet alleen de aanval of de beperkingen. Er zijn inderdaad minder prettige kanten maar bij elke aandoening hebben we dat in zekere mate.

Het is daarom belangrijk om u goed te laten informeren hoe het verloop van de epilepsie kan zijn.

Maar ook diegene met epilepsie gaat naar school, studeert en kan meestal een baan vinden. Misschien niet direct die droombaan maar aangepast werk. Dat kan prima werken, geeft zelfvertrouwen en verdient ook nog. Laat jouw leven niet alleen afhangen van de aanvallen maar geniet ook van de kleine dingen in het leven, want ook die zijn er nog. Zorg ook voor een gezonde leefstijl net als iedereen. Speciaal voor deze dag is er een poster gemaakt, u kunt die hier downloaden.

Epilepsie Vereniging Suriname

U kunt de poster hier downloaden.