Home Suriname In weekend repliek en dupliek in kort geding Akiemboto

In weekend repliek en dupliek in kort geding Akiemboto

33
0
in-weekend-repliek-en-dupliek-in-kort-geding-akiemboto

foto

Nailah van Dijk, raadsvrouw van Sergio Akiemboto. (Foto’s: René Gompers)


In het weekend moeten de advocaten in de zaak van Sergio Akiemboto hun repliek en dupliek elektronisch indienen bij de rechtbank. Indien er nog processtukken zijn moeten deze maandag worden overgelegd. Daarna zal de rechter op korte termijn vonnis vellen in het kort geding dat aanhangig is gemaakt door Akiemboto tegen Assembleevoorzitter Marinus Bee en de Staat.

Akiemboto zei na de korte zitting aan journalisten dat hij positief en hoopvol is. Hij heeft op aandringen van zijn achterban zijn ontslagbrief als Assembleelid ingetrokken. Volgens Bee is Akiemboto geen lid meer van de volksvertegenwoordiging. Hij krijgt geen convocaties en mag ook niet in het elektronische systeem inloggen. Akiemboto heeft zich via Nailah van Dijk gewend tot de groene tafel.

Sergio Akiemboto na de zitting in gesprek met journalisten.

Van Dijk benadrukt dat er veel haast bij is en hoopt dat zo spoedig mogelijk uitspraak komt. Het kort geding is in behandeling genomen door rechter Rewita Chatterpal, maar haar collega Alida Johanns heeft aangezeten vandaag. Van de tegenpartij is niemand verschenen. De advocaten hebben zich wel gesteld in deze zaak. Van Dijk legt uit dat er geen ruimte is voor de tegenpartij om uitstel te vragen.

Intussen is Bee begonnen met het invullen van de plek van Akiemboto. Van Dijk zegt dat dit een constitutionele crisis kan veroorzaken, als er ineens 52 leden zijn voor De Nationale Assemblee. Het beëindigingsproces van Akiemboto wordt betwist, vandaar dat naar de rechter is gestapt. Van Dijk vertrouwt erop dat de rechter zo snel mogelijk een oordeel velt in deze zaak.