Home Nederland Vier moederloze dasjes met succes uitgezet in Overijssel

Vier moederloze dasjes met succes uitgezet in Overijssel

39
0
vier-moederloze-dasjes-met-succes-uitgezet-in-overijssel

Vier jonge dassen zijn succesvol teruggeplaatst in een natuurgebied in Overijssel. De dieren zaten in opvangcentra nadat ze hun moeder hadden verloren. De twee mannetjes en twee vrouwtjes zijn uitgezet in een afgezet stuk bos in het grensgebied met Duitsland.

Het project – dat in oktober van start ging – was tot nog toe geheim. “Liefst zou je het van de daken schreeuwen dat we met zo’n mooi project bezig zijn, maar dat kan helaas niet”, zegt Gerard Berendsen van dassenwerkgroep Twente tegen RTV Oost. “De meeste mensen hebben de beste bedoelingen, maar ook dan kan je wel verstoren. Het is nu al veel drukker in het bos door de corona en daar hebben de dieren ook last van.”

Dat beaamt Hester Bartels van opvangcentrum Das en Boom. “Ze moeten goed kunnen wennen en zich thuis gaan voelen. Anders rennen ze in blinde paniek weg en worden ze doodgereden.” In het gebied waar de dieren zijn uitgezet, in de omgeving van het Buurserzand, lag al een oude verlaten dassenburcht. Dat vergrootte de kans op succes.

De eerste dagen was het spannend of de dieren de verandering van omgeving aankonden. Rond de burcht hangen camera’s om de dieren te volgen. “Ze kunnen wel dagen onder de grond blijven omdat ze zo gestresst zijn van de verhuizing”, zegt Berendsen. “Maar ze waren zo nieuwsgierig en relaxed dat ze al na drie kwartier naar boven kwamen en de burcht gingen verkennen. Heel bijzonder.”

De dassen kregen na hun vrijlating nog wel iets bijgevoerd maar dat stopte snel. Het is immers de bedoeling dat ze zo snel mogelijk hun eigen voedsel gaan vangen.

Nu de dieren drie maanden goed functioneren, is de laatste stap in het loslaatproces gezet. De afrastering rond de burcht is weggehaald. “Het kan best zijn dat ze straks zeggen: doei, het was leuk hier maar we gaan nu ergens anders heen”, zegt boswachter Annemiek Ouwehand van Natuurmonumenten. “Maar stiekem hopen we dat minstens één paartje ook kinderen krijgt op deze burcht.”

Achtergebleven jongen

Jaarlijks sneuvelen er tientallen dassen in het verkeer. Als het gaat om een zogend vrouwtje is dat slecht voor de populatie, want zonder moeder zijn de jongen ten dode opgeschreven. Daarom doen natuurorganisaties veel om de achtergebleven jongen op te sporen.

Afgelopen lente werd er nog een dode moederdas gevonden in Overijssel. Na een zoekactie van een week konden drie wezen worden gered uit een burcht. Die dieren zijn inmiddels uitgezet in Gelderland. De dassen die zijn uitgezet in Overijssel komen uit het hele land en zijn geen familie van elkaar. “Genetisch is dat juist goed voor de populatie”, zegt Berendsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here