728 x 90

Adhin vermoedelijk opdrachtgever vernieling apparatuur

Adhin vermoedelijk opdrachtgever vernieling apparatuur

De NDP is woedend over de aanhouding van parlementslid en ex-vicepresident Ashwin Adhin en ziet zijn inverzekeringstelling maandag als een politieke samenzwering om de partij “uit te roeien”. In een verklaring staat dat gehandeld is tegen de wet In staat van beschuldiging stelling Politieke Ambtsdragers. De politicus werd maandag in het kader van een strafrechtelijk

De NDP is woedend over de aanhouding van parlementslid en ex-vicepresident Ashwin Adhin en ziet zijn inverzekeringstelling maandag als een politieke samenzwering om de partij “uit te roeien”. In een verklaring staat dat gehandeld is tegen de wet In staat van beschuldiging stelling Politieke Ambtsdragers.

De politicus werd maandag in het kader van een strafrechtelijk onderzoek aangehouden na kort daarvoor te zijn opgespoord en voor verhoor naar het politiebureau te zijn overgebracht. Korpschef Roberto Prade bevestigt tegenover de Ware Tijd dat Adhin als vierde verdachte is aangehouden in het onderzoek naar verduisterde en vernielde media-apparatuur van het kabinet van de vicepresident.

Op basis van verklaringen van andere verdachten bestaat het sterke vermoeden dat de politicus opdracht heeft gegeven voor de vernieling. Op vragen van de Ware Tijd van welk strafbaar feit Adhin wordt verdacht, antwoordt Prade: “Sowieso de vernieling. Het is een verdenking.”

Toen de aanhouding maandag tijdens de openbare parlementsvergadering bekend werd, vroeg NDP-fractieleider Rabin Parmessar een schorsing zodat de fractie zich kon beraden. Na de schorsing stelde hij dat niet de correcte procedure is toegepast die geldt voor gewezen politieke gezagsdragers.

Justitieminister Kenneth Amoksi vernam van de procureur-generaal (pg) dat Adhin voor vrijdag voor verhoor was opgeroepen maar niet was verschenen. Ook maandag verscheen hij niet waarna hij werd opgespoord. Staande de vergadering kwam bericht van de pg dat Adhin op basis van verklaringen van verdachten die al waren aangehouden ook als verdachte wordt aangemerkt. De NDP-fractie verliet vroegtijdig de vergadering om zich te beraden.

Desgevraagd zegt bestuurskundige August Boldewijn tegen de Ware Tijd dat indien Adhin wordt verdacht van vernieling of uitlokking daarvan, de wet In staat van beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers niet van toepassing is. “Absoluut niet! Het staat niet in de wet. Zodra je verdachte bent van een normaal strafbaar feit kan je worden aangehouden. Het feit dat je politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager bent speelt dan geen enkele rol. Dat de man vicepresident was en parlementariër is, heeft er niets mee te maken”, aldus Boldewijn.

De NDP ziet de arrestatie van Adhin om de aandacht af te leiden van de problemen in het land en de maatregelen van de regering om die aan te pakken. “Wanneer kritische oppositieleden op een dergelijke discutabele manier worden aangehouden, waarbij wet en recht worden vertrapt, is dit een ernstige inbreuk op de democratie en voorts het recht van leden van De Nationale Assemblee. Leden van de oppositie en gewezen ambtsdragers worden bij voorbaat gecriminaliseerd door de regering en coalitieleden.”

De regering wordt voorts verweten de rechterlijke macht als politiek wapen in te zetten. “De verwevenheid van de regering met de rechterlijke macht is een gevaarlijke ontwikkeling”, aldus de NDP. “Wij dienen met zijn allen erop toe te zien dat het Openbaar Ministerie in een democratische rechtsstaat niet wordt misbruikt om politieke opponenten uit te schakelen.” Volgens de partij is er sprake van willekeur omdat de pg straf- en corruptiezaken selectief onderzoekt.

admin
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos